Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

01.07.2019.

Bogdanović-Šćekić: Počinju aktivnosti za novi Centar za kulturu u Beranama

Bogdanović-Šćekić: Počinju aktivnosti za novi Centar za kulturu u Beranama Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u posjeti Opštini Berane. Tokom boravka u tom gradu, on se sastao sa predsjednikom Opštine Berane Dragoslavom Šćekićem i predstavnicima institucija kulture iz tog grada.

01.07.2019.

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju Dvanaeste Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković”

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju Dvanaeste Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković”

Dvanaesta Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“, koju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), svečano je otvorena danas u Beranama. Na ceremoniji otvaranja, koja je upriličena kod spomen kuće Gavra Vukovića, govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić Ministar Bogdanović, poželivši učesnicima Ljetnje škole uspješan rad, istakao je kako ovogodišnja tema Ljetnje škole ima posebnu važnost, tim prije jer je značaj multilateralne diplomatije u očuvanju međunarodnog mira na ovim prostorima bio izražen tokom različitih istorijskih epoha.

01.07.2019.

K O N K U R S za sufinansiranje zajedničkih projekata na polju konzervacije, restauracije i istraživanja Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije za period 2020/2021.

Na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva kulture Crne Gore (MKU) i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (CNR), u daljem tekstu: Strane, potpisanog 31.maja 2019. godine u Rimu, Ministarstvo kulture raspisuje K O N K U R S za sufinansiranje zajedničkih projekata na polju konzervacije, restauracije i istraživanja Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije za period 2020/2021.

01.07.2019.

OBAVJEŠTENJE

Shodno objavljenom javnom pozivu za sprovođenje javne rasprave o Nacrtu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama od 25. juna 2019. godine, Ministartsvo kulture objavljuje da će se okrugli sto o Nacrtu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama održati 30.jula 2019. godine u sali hotela Podgorica sa početkom u 10:00 časova.

01.07.2019.

Počeo 32. “Barski ljetopis”

Počeo 32. “Barski ljetopis”

Na Šetalištu kralja Nikole u Baru sinoć je otvoreno ovogodišnje izdanje „Barskog ljetopisa“. Manifestacija, 32. po redu, ove će godine trajati do 18. avgusta i – kako je to već uobičajeno – obilježiće je desetine programa na različitim lokacijama. Na samom početku večeri, „Barski ljetopis“ otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako je ta manifestacija danas prepoznatljiva po entuzijazmu organizatora i, prije svega, po vjernoj publici.

30.06.2019.

Završen drugi festival klasične muzike „Mediteranske note“

Završen drugi festival klasične muzike „Mediteranske note“

U Tivtu je sinoć završen drugi festival klasične muzike „Mediteranske note“. Tokom proteklih devet dana, publika u tom gradu bila je u prilici da na različitim pozornicama prati nastupe niza virtuoza savremene klasike, a sve je okončano sinoćnjim koncertom Robi Lakatoš trija i Crnogorskog simfonijskog orkestra u Porto Montenegru. Ovogodišnji festival održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Opštine Tivat, te kompanija „Porto Montenegro“ i „Luštica Bay“. Ulaz na sve događaje bio je besplatan, a tokom sinoćnjeg završetka smotre, prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

29.06.2019.

Uručena državna nagrada Miroslavljevo Jevanđelje za 2018. godinu

Uručena državna nagrada Miroslavljevo Jevanđelje za 2018. godinu

Državna nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“ za 2018. godinu sinoć je u Bijelom Polju uručena Srđanu Martinoviću, koji je to značajno nacionalno priznanje dobio za monografiju „Crnogorska vojska 1854 – 1916“. Tokom sinoćnje svečanosti, naglašeno je kako su za nagradu bila predložena djela 18 autora, a da je žiri – u kojem su bili Sonja Tomović Šundić, Miloš Krivokapić, Saša Knežević, Nebojša Čagorović i Nikola Šaranović – o nagrađenoj monografiji istakao kako je riječ „o jedinstvenoj i prvoj iscrpnoj studiji o crnogorskoj vojsci u najvažnijem periodu njenog djelovanja“.

28.06.2019.

Bogdanović-Smolović: Dogovorena rekonstrukcija objekta Muzeja Bijelo Polje i početak aktivnosti na uspostavljanju regionalnog kreativnog haba

Bogdanović-Smolović: Dogovorena rekonstrukcija objekta Muzeja Bijelo Polje i  početak aktivnosti na uspostavljanju regionalnog kreativnog haba

Ministarstvo kulture ove je godine uložilo 120 hiljada eura u projekte u Bijelom Polju, a najznačajiji, rekonstrukcija Muzeja vrijedna 100 hiljada eura, tek predstoji, saopšteno je tokom današnje posjete ministra kulture Aleksandra Bogdanovića tom gradu.

28.06.2019.

Potpisan Kolektivni ugovor Radio televizije Crne Gore

Potpisan Kolektivni ugovor Radio televizije Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, generalni direktor Radio televizije Crne Gore Božidar Šundić i predstavnici dva reprezentativna sindikata zaposlenih u javnom servisu potpisali su danas Kolektivni ugovor Radio televizije Crne Gore.

28.06.2019.

III Polugodišnji izvještaj Državne komisije

Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore će u ponedeljak,1. jula, sa početkom u 10 časova, održati pres konferenciju u Ministarstvu kulture, Cetinje.