Manja slova Veća slova RSSZakon o slobodi vjeroispovijesti

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

07.01.2020.

Crnogorsku umjetnost činimo vidljivijom van naše zemlje, a kulturu još dostupnijom našim građanima

Crnogorsku umjetnost činimo vidljivijom van naše zemlje, a kulturu još dostupnijom našim građanima Tokom prethodne tri godine, težili smo da unaprijedimo uslove u oblasti kulture, a iznad svega - da crnogorsku umjetnost učinimo vidljivijom u regionalnim i širim okvirima. Iznad svega, težili smo da kultura i umjetnost ne budu zatvoreni procesi, već dostupni svima - u čemu smo, čitavim nizom aktivnosti, i uspjeli. Broj aktera u tim procesima, a uz to i svih onih koji čine auditorijum, nikad nije bio veći.

06.01.2020.

Ministar Bogdanović čestitao pravoslavni Božić

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku sveštenstvu, vjernicima i svim građanima koji slave najradosniji hrišćanski praznik Božić po julijanskom kalendaru. Božićni praznici, prije svega, prilika su da se podsjetimo važnosti zajedništva i razumijevanja, kao vrijednosti koje su u današnjem vremenu od naročitog značaja za crnogorsko društvo.

27.12.2019.

U Ministarstvu kulture predstavljena skulptura Dimitrija Popovića “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“

U Ministarstvu kulture predstavljena skulptura Dimitrija Popovića “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“

U Ministarstvu kulture večeras je predstavljena skulptura Dimitrija Popovića pod nazivom “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“. Time se i Crna Gora pridružila obilježavanju pet vjekova od smrti Leonarda da Vinčija, i to na kraju godine tokom koje je nizom programa obilježena 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije.

25.12.2019.

Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa “Kreativna Crna Gora” za 2019. godinu

Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa “Kreativna Crna Gora” za 2019. godinu

U Ministarstvu kulture je danas upriličeno potpisivanje Ugovora sa dobitnicima sredstava iz Konkursa za sufinansiranje projekata i proizvoda iz oblasti Kreativnih industrija - Kreativna Crna Gora: kultura, imidž, promocija. U svom obraćanju ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je stalni fokus Ministarstva na sektoru kreativnih industrija, kao ključnom ka uspostavljanju savremene kreativne zajednice koja djeluje u domenu inovativnog stvaralaštva:

24.12.2019.

Ministar Bogdanović čestitao Božić po gregorijanskom kalendaru: Sloga i uvažavanje osnova su savremene Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku nadbiskupu barskom i privremenom upravitelju Biskupije Kotor monsinjoru Roku Đonlešaju i svim vjernicima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru. Božić je, kako stoji u čestitki, vrijeme kada se “podsjećamo tolerancije i uvažavanja, kao temeljnih vrijednosti na kojima počiva savremeno crnogorsko društvo”.

23.12.2019.

Ministar Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Ministar Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović odgovarao je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na poslanička pitanja. Na poslaničko pitanje da li je preusmjeravanje sredstava sa računa institucija kulture na potrošačku jedinicu Ministarstvo kulture rezultiralo nemogućnošću realizacije nekih od planiranih projekata, ministar Bogdanović odgovorio je odrično.

23.12.2019.

Odluka o sufinansiranju projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja

Na osnovu čl. 77 i 88 Zakona o kulturi (“Sl. list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11, 40/11 i 38/12), a u vezi sa čl. 68 i 70, stav 1 pomenutog Zakona, u cilju podsticaja i podrške razvoju kulture sufinansiranjem projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja putem javnog konkursa i na osnovu prijedloga stručne komisije, Ministarstvo kulture je donijelo Odluku o sufinansiranju projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja.

22.12.2019.

Interesovanje za koprodukciju za snimanje i izradu animiranog filma

Interesovanje za koprodukciju za snimanje i izradu animiranog filma

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa predstavnicima producentske kuće Viky’s entertainment iz Italije Alidom Valini, Đovanom Kapuano i Davidom Leinardijem. Tokom razgovora, više riječi bilo je o potencijalnoj saradnji, pri čemu su sagovornici iz Italije naglasili kako su zainteresovani za produkciju animiranog filma u Crnoj Gori.

21.12.2019.

Ministar Bogdanović: Doprinos DANU nemjerljiv u savremenim crnogorskim okvirima

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku predsjedniku Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Sretenu Peroviću povodom dvadesetogodišnjice osnivanja DANU, u kojoj se navodi: “Sa posebnim zadovoljstvom želim Vam uputiti srdačne čestitke povodom dvadesetogodišnjice osnivanja Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

18.12.2019.

Kreativna Evropa- objavljen konkurs namijenjen jačanju kulturne saradnje u zemljama Zapadnog Balkana

Ministarstvo kulture informiše da je Evropska agencija za kulturu, obrazovanje i audiovizuelnu djelatnost (EACEA) objavila konkurs za projekte kulturne saradnje u zemljama Zapadnog Balkana u okviru programa Kreativna Evropa, potprogram Kultura.