Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

29.11.2018.

Misija OEBS-a nastavlja da podržava rad Ministarstva kulture u izmjeni medijskih zakona

Misija OEBS-a nastavlja da podržava rad Ministarstva kulture u izmjeni medijskih zakona Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastaviće da podržava napore koje Ministarstvo kulture ulaže u procesima izmjene svih zakona koji se tiču rada medija i ostaje na raspolaganju da ovom Vladinom resoru pruži svu neophodnu pomoć u ovom domenu, zaključeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Marise Daviet. Ministar Bogdanović i ambasadorka Daviet razgovarali su o procesima koji su u toku, a tiču se nacrta medijskih zakona.

28.11.2018.

Ministar Bogdanović otvorio simpozijum “Antička Budva”

Ministar Bogdanović otvorio simpozijum “Antička Budva”

Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum “Antička Budva” otvoren je danas u Modernoj galeriji u Starom gradu Budva. Javna usnova Muzeji i galerije simpozijum organizuje povodom dva značajna jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola i 15 godina od osnivanja Muzeja grada Budve. Otvarajući simpozijum ministar kulture Aleksandar Bogdanović istakao je da iako o antičkoj prošlosti Budve ne svjedoče neki monumentalni spomenici kulture, život ovog prostora u tom periodu otkriva nam se u obilju nalazišta i artefakata koji svjedoče o običajima i navikama običnih ljudi, što kao dio privatne istorije ovog prostora osvjetljava one zone ljudske egzistencije prema kojoj hroničari nisu pokazivali posebnu zainteresovanost.

28.11.2018.

Predstavljeni prvi proizvodi iz oblasti kreativnih industrija

Predstavljeni prvi proizvodi iz oblasti kreativnih industrija

Ministar Bogdanović je sublimirajući rad u protekle dvije godine naglasio da je, unapređujući normativni okvir u oblasti kulture, Ministarstvo od konstituisanja 41. Vlade Crne Gore postavilo snažne temelje za dinamičniji razvoj i afirmaciju kulture kao razvojne šanse naše države. S posebnom pažnjom su predstavljene aktivnosti na razvoju kreativnih industrija. Tim povodom ministar Bogdanović je naglasio da je ambicija da proizvod naših umjetnika učinimo vidljivijim i tržišno orjentisanijim, jer kreativne industrije mogu da budu snažan generator lokalnog ekonomskog razvoja, a naši umjetnici imaju snažan potencijal u ovoj oblasti.

28.11.2018.

Počinje saradnja sa Istorijskim arhivom Vatikana

Počinje saradnja sa Istorijskim arhivom Vatikana

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović susreo se juče na Cetinju sa direktorom Istorijskog arhiva Vatikana, prof. dr Johanom Iksom, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv Ministarstva kulture. Sagovornici su naglasili značaj dosadašnje komunikacije ostvarene u kontekstu projekata iz oblasti arhivistike i naučno-istorijskog istraživanja, kojima će crnogorskim istoričarima biti omogućen pristup građi Istorijskog arhiva Vatikana koja se odnosi na našu zemlju.

27.11.2018.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom. Prilikom susreta ministar Bogdanović je istakao da Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu saradnju i prijateljske odnose, potvrđenu kroz posjetu predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića poglavaru Rimokatoličke crkve u Vatikanu, papi Franju, kao i kroz posjetu državnog sekretara Svete Stolice kardinala Parolinija Crnoj Gori, realizovanu u junu ove godine. Naglasio je da je saradnja u oblasti kulturne posebno izražena kroz direktne kontakte sa predstavnicima Arhiva u Vatikanu, što je rezultiralo zvaničnom posjetom Dr Johana Ickxa Crnoj Gori.

27.11.2018.

Izložba „Slike mojih prijatelja“ u Ministarstvu kulture

Izložba „Slike mojih prijatelja“ u Ministarstvu kulture

Povodom 30 godina od osnivanja Galerije „Most“, prve privatne galerije u Crnoj Gori, čiji je vlasnik Branko Kovačević, 27. novembra (utorak) u 19.00 časova biće otvorena izložba „Slike mojih prijatelja“ u Ministarstvu kulture na Cetinju.

26.11.2018.

Ministar Bogdanović: „Vlada posvećeno pristupa rješavanju egzistencijalnih pitanja zaposlenih u kulturi“

Ministar Bogdanović: „Vlada posvećeno pristupa rješavanju  egzistencijalnih pitanja zaposlenih u kulturi“

Danas je u Ministarstvu kulture prezentovano idejno rješenje prvog stambenog objekta za zaposlene u kulture, koji ce biti sagradjen na Cetinju. Tim povodom govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Sindikata kulture Željko Kalezić. U svom obraćanju minista Bogdanović je istakao:„Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo povodom današnje prezentacije idejnog rješenja prvog objekta koji će biti sagrađen u cilju rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u oblasti kulture. Ovo je samo jedna od mnogih, važnih aktivnosti koja je realizovana tokom prethodne dvije godine rada aktuelnog saziva Vlade, a koja nedvosmisleno pokazuje odgovoran i posvećen odnos Vlade Crne Gore prema zaposlenima u ovoj oblasti djelovanja.

25.11.2018.

Kulturu sačuvati od dnevne politike

Kulturu sačuvati od dnevne politike

Kulturu u Crnoj Gori bi trebalo sačuvati od sve češće zloupotrebe i nasrtaja u kontekstima dnevne politike i nerijetko malicioznih istupa pojedinaca i grupa. Ona se mora tretirati kao kolektivno dobro, dakle nešto što pripada svima nama, poruka je ministra kulture Aleksandra Bogdanovića.

23.11.2018.

Ministar Bogdanović govorio na sastanku ministara kulture Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

Ministar Bogdanović govorio na sastanku ministara kulture Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvovao je danas u Beogradu na sastanku ministara kulture država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), u kojoj Crna Gora učestvuje kao partner za međusektorski dijalog. Sastanak ministara kulture država članica BSEC-a otvorio je Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević, a održan je pod pokroviteljstvom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao domaćina događaja. Sastanak je bio posvećen kulturnoj saradnji, zaštiti i očuvanji kulturne baštine, kao i kulturnoj diplomatiji kao sredstvu za uspostavljanje stabilnosti u regionu.