Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

16.05.2019.

Planirana realizacija preko 35 programa u okviru obilježavanja Dana i Noći muzeja 2019. godine

Planirana realizacija preko 35 programa u okviru obilježavanja Dana i Noći muzeja 2019. godine Međunarodna manifestacija Dan i noć muzeja biće obilježena u 13 opština u Crnoj Gori, 16., 17. i 18. maja. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Ulcinju, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Nikšiću, Tivtu, Pljevljima, Podgorici i Rožajama. Ovogodišnja tema manifestacije “Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije”, ima za cilj da skrene pažnju na ulogu muzeja u savremenom društvu, ističući interakciju sa posjetiocima koja doprinosi stvaranju novih kulturnih tradicija i unaprijeđenju međukulturalnog dijaloga.

16.05.2019.

Crna Gora na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu

Crna Gora na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu

Ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvoriće SEE Factory omnibus - pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), među kojima je i kratki film "The Package" koji zajednički potpisuju crnogorski reditelj Dušan Kasalica i rumunska rediteljka Teodora Ane Mihai. U filmovima glume i mlade crnogorske glumice Andrea Aković i Lidija Kordić.

15.05.2019.

Otvaranje izložbe Bokeljske mornarice na Cetinju

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, Pomorski muzej Crne Gore uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Kotor, priređuje izložbu posvećenu Bokeljskoj mornarici. Izložba "Bokeljska mornarica Kotor - 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture" predstavlja jednu od najreprezentativnijih izložbi posvećenih Bokeljskoj mornarici, a biće otvorena u 17. maja u 18 sati, u Ministarstvu kulture na Cetinju.

14.05.2019.

Izvještaj o konsultacijama s NVO o Nacrtu sektorske analize

Ministartvo kulture, u skladu sa članom 12 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija („Službeni list Crne Gore“, broj 41/18), a u vezi sa članom 32a stav 2 Zakona o nevladinim organizacijama ("Službeni list Crne Gore", br. 39/11 i 37/17), dana 16. aprila 2019. godine, objavilo je Javni poziv zainteresovanim nevladinim organizacijama koje djeluju u oblastima umjetnosti i kulture, za konsultacije u cilju sačinjavanja Sektorske analize za utvrđivanje predloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija iz Budžeta Crne Gore u 2020.

10.05.2019.

Otvoren crnogorski paviljon na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji

Otvoren crnogorski paviljon na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji

Na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji danas je otvoren crnogorski paviljon. Crna Gora predstavljena je projektom “Odiseja (Lebdeći objekat)” čiji je autor Vesko Gagović. Paviljon u palati Malpiero, u prisustvu brojnih posjetilaca, otvorio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Otvaranju su, uz ostale, prisustvovali ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktor Centra savremene umjetnosti i komesar crnogorske postavke na Bijenalu Nenad Šoškić, kuratorka Petrica Duletić, te mnogi predstavnici inostranih medija, kritičari umjetnosti i kustosi uglednih međunarodnih institucija kulture.

10.05.2019.

Predstavnici Ministarstva kulture učestvovali na međunarodnoj konferenciji u Solunu

Predstavnici Ministarstva kulture učestvovali na međunarodnoj konferenciji u Solunu

Međunarodna stručna konferencija pod nazivom "Sinergije kulture", na kojoj su učestvovali generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture mr Aleksandar Dajković, direktorica Narodnog muzeja dr Anastazija Miranović, direktor Filmskog centra doc Sehad Čekić i rukovodilac Njegoševog muzeja Isidora Kovačević održana je 8. i 9. maja u Solunu. Na konferenciji su učestvovali predstavnici ministarstava kulture i institucija koje djeluju u oblasti savremene umjetnosti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije i Srbije.

09.05.2019.

Sjutra otvaranje Crnogorskog paviljona na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji

Crnogorski paviljon na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji biće otvoren sjutra, 10. maja u 16 sati u palati „Malipiero“, a svečano će ga otvoriti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

09.05.2019.

Počela kampanja "Živimo kulturu"

Počela kampanja "Živimo kulturu"

Ministarstvo kulture danas počinje kampanju “Živimo kulturu”. Cilj kampanje je, prije svega, afirmacija relevantnih projekata, autora i manifestacija koji kreiraju nacionalnu kulturnu scenu.

09.05.2019.

Otvorena izložba „Crnogorska pozorišna povijest“

Otvorena izložba „Crnogorska pozorišna povijest“

Izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, otvorena je u Nikšićkom pozorištu, povodom obilježavanja jubileja - 135 godina teatarske tradicije u tom gradu. Otvarajući izložbu, predstavnik Ministarstva kulture Ilija Subotić istakao je važnost projekta u kontekstu prioriteta razvoja crnogorske kulture, imajući u vidu deficitarnost sadržaja kojima se ukazuje na kretanja u razvoju pozorišne umjetnosti i produkcije na prostoru Crne Gore od ranih oblika scenskog izraza do savremenog teatra na lokalnom i nacionalnom nivou.

09.05.2019.

Kreativna Evropa: Objavljen poziv za međusektorske projekte

Ministarstvo kulture informiše da je u okviru programa Kreativna Evropa objavljen poziv za dostavljanje međusektorskih prijedloga projekata na temu: Digitalno povezivanje kulturnih i audiovizuelnih djelatnosti. U okviru ovog poziva, biće podržani projekti koji: 1) nude nove modele stvaranja ukrštanjem različitih kulturnih i kreativnih oblasti (uključujući audivozuelne djelatnosti); 2) podstiču osmišljavanje inovativnih međusektorskih pristupa u cilju olakšavanja distribucije i promocije kulturnog i kreativnog sektora, uključujući kulturnu baštinu.