Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

04.05.2018.

Ministar Bogdanović - nuncije Pecuto: Snažan potencijal za dalje jačanje odnosa

Ministar Bogdanović - nuncije Pecuto: Snažan potencijal za dalje jačanje odnosa Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom. Ministar Bogdanović i nuncije Pecuto su se saglasili da Crna Gora i Sveta Stolica imaju sadržajne i prijateljske odnose i da je neophodno dodatno intenzivirati saradnju u oblasti kulture, koja ima prostora i potencijala za dalje unapređivanje, posebno na osnovu uspješne prakse koja je uspostavljena u dosadašnjem periodu.

03.05.2018.

Čestitka povodom Svjetskog dana slobode medija

Povodom 3 maja, Svjetskog dana slobode medija ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku, u kojoj se navodi: “Odlika svakog demokratskog društva je kontinuirana borba za slobodu medija i unaprijeđenje medijskog ambijenta. Sloboda, etička načela struke i profesionalnost predstavljaju temeljne principe savremenih medija i vrijednosti za koje se zalažemo i radimo. Shodno preporukama Evropske komisije i Savjeta Evrope, Ministarstvo kulture preduzima sve aktivnosti u okviru svojih nadležnosti i medijsku regulativu usklađuje sa međunarodnim standardima. U toku je izrada Zakona o medijima i izmjename i dopuname Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, kojima ćemo, shodno standardima dodatno osnažiti normativno-institucionalni okvir slobode medija.

30.04.2018.

Javni konkurs „Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene“

Na osnovu člana 32v Zakona o nevladinim organizacijama (“Službeni list CG“, br.39/11 i 37/17), a u vezi sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018. godini (“Službeni list CG“, br. 83/17) i Pravilnikom o sadržaju javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija i izgledu i sadržaju prijave na javni konkurs

30.04.2018.

Telegram ministra Bogdanovića povodom smrti glumca Branislava Vukovića

Povodom smrti cijenjenog crnogorskog glumca i doživotnog člana CNP-a Branislava Brana Vukovića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, uputio je porodici telegram saučešća u kojem se, pored ostalog, kaže: “Iskreno smo ožalošćeni zbog odlaska dragog prijatelja i izuzetno poštovanog saradnika Branislava Brana Vukovića, umjetnika najšireg glumačkog dijapazona, koji je u trajno duhovno nasljedje ostavio više od stotinu uloga.

27.04.2018.

Posjeta ministra Bogdanovića Svetoj Stolici: Intenzivnija saradnja sa Svetom Stolicom i Vatikanskim arhivima

Posjeta ministra Bogdanovića Svetoj Stolici: Intenzivnija saradnja sa Svetom Stolicom i Vatikanskim arhivima

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović se, tokom drugog dana boravka u Rimu, sreo sa podsekretarom Svete Stolice za odnose sa državama monsinjorom Antoanom Kamileriem. Sastanku je prisustvovao ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu Miodrag Vlahović. Video

27.04.2018.

Izložba plakata „Evropa na stranicama Glasa Crnogorca“

Izložba plakata „Evropa na stranicama Glasa Crnogorca“

Povodom 145 godina od izlaska prvog broja Glasa Crnogorca, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ će u ponedjeljak 30. aprila 2018. godine, organizovati izložbu plakata „Evropa na stranicama Glasa Crnogorca“. Uz plakate, posjetioci će imati priliku da pogledaju i originalne primjerke Glasa Crnogorca, s kraja XIX i početka XX vijeka, koji imaju status kulturno dobro.

26.04.2018.

Ministar Bogdanović u Rimu: Ikona Bogorodice Filermose važna veza Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda

Ministar Bogdanović u Rimu: Ikona Bogorodice Filermose važna veza Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović tokom dvodnevne posjete Suverenom Viteškom Malteškom Redu i Svetoj Stolici sreo se danas sa velikim kancelarom Suverenog Viteškog Malteškog Reda Albrehtom Freiherom Buzelagerom. Sastanku su prisustvovali ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu Miodrag Vlahović, ambasador Suverenog Viteškog Malteškog Reda u Crnoj Gori Enriko Tućilo, ambasador Leonćini Bartoli i ambasador Zanardi-Landi. Video

25.04.2018.

Ministar Bogdanović otvorio sjednicu Upravnog odbora mreže „Traduki“

Ministar Bogdanović otvorio sjednicu Upravnog odbora mreže „Traduki“

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je sjednicu Upravnog odbora evropske mreže za književnost i knjige „Traduki“ koja je danas, 25. aprila, održana u Podgorici. U svom obraćanju ministar Bogdanović je istakao: „Kada se uzme u obzir da mreža „Traduki“ prioritet daje savremenoj književnoj produkciji, pogotovo onoj koja pripada angažovanom književnom izrazu, onda je jasno da takva strategija operiše u zoni savremenih antagonizama u cilju njihovih prevazilaženja. Nova teorijska dostignuća su veoma ubjedljivo pokazala da književnost iz jezika zahvata mnogo više od njegove komunikacijske funkcije

25.04.2018.

Susret ministra Bogdanovića i makedonskog ministra kulture Roberta Alagjozovskog

Susret ministra Bogdanovića i makedonskog ministra kulture Roberta Alagjozovskog

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa ministrom kulture Republike Makedonije Robertom Alagjozovskim. Ministri su razmijenili stavove o značaju TRADUKI, mreže za prevodilaštvo i knjige, koja je ovogodišnju sjednicu svog Upravnog odbora organizovala u Crnoj Gori. Ministar Bogdanović je naglasio da Crna Gora i Republika Makedonija, kao dvije zemlje koje su nedavno postale punopravne članice ove međunarodne mreže moraju intenzivno raditi kako bi na pravi način iskoristili sve potencijale koje ona nudi.

25.04.2018.

Ministar Bogdanović u posjeti Svetoj Stolici i Suverenom viteškom malteškom redu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetiće 26. i 27. aprila 2018. godine Svetu Stolicu i Suvereni viteški malteški red, gdje će se sastati sa podsekretarom Svete Stolice za odnose sa državama Antoan Kamilieriem, direktorom Vatikanskog arhiva dr Johanom Iksom velikim kancelarom Suverenog viteškog malteškog reda Albrehtom fon Buzelagerom i predsjednikom zajednice Sant'Edjidio Marko Impaljacom.