Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

16.01.2020.

Bijenale mladih umjetnika MEDITERRANEA 19 – San Marino 2020.

Bijenale mladih umjetnika MEDITERRANEA 19 – San Marino 2020. Još 10 dana je ostalo za prijavu učešća umjetnika mlađe generacije (18-35 god) za MEDITERRANEA 19 - Bijenale mladih umjetnika pod nazivom School of Waters 2020, koje će se održati u San Marinu. Kustos Bijenala je A Natural Oasis?, transnacionalni istraživački program. Više informacija potražite na adresama:

14.01.2020.

Državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić: Crna Gora je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno

Državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić: Crna Gora je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno

„Crna Gora je vjekovima, baš kao što to čini i danas, baštinila vrijednosti na kojima počivaju savremena multikonfesionalna društva. To je naša naslijeđena tekovina, suština postojanja današnje Crne Gore, ali i temelj njene budućnosti” – rekao je državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić. Dodao je da je kulturna baština svake države, pa i naše Crne Gore, najbolje svjedočanstvo istorije i kulture naslijeđene od prethodnih generacija i da država ima odgovornost da shodno Ustavu Crne Gore, štiti i afirmiše naslijeđene kulturne vrijednosti svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji...

13.01.2020.

Ministarstvo kulture: Crna Gora izložena nezapamćenoj kampanji dezinformacija

Crna Gora suočena je sa nezapamćenom kampanjom širenja dezinformacija, koja je posljednjih sedmica kulminirala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Riječ je o organizovanom i koordiniranom širenju neistinitih vijesti od jednog broja medija iz zemlje i regiona, kojima se poziva na vjersku i nacionalnu mržnju i nasilje u Crnoj Gori...

07.01.2020.

Crnogorsku umjetnost činimo vidljivijom van naše zemlje, a kulturu još dostupnijom našim građanima

Crnogorsku umjetnost činimo vidljivijom van naše zemlje, a kulturu još dostupnijom našim građanima

Tokom prethodne tri godine, težili smo da unaprijedimo uslove u oblasti kulture, a iznad svega - da crnogorsku umjetnost učinimo vidljivijom u regionalnim i širim okvirima. Iznad svega, težili smo da kultura i umjetnost ne budu zatvoreni procesi, već dostupni svima - u čemu smo, čitavim nizom aktivnosti, i uspjeli. Broj aktera u tim procesima, a uz to i svih onih koji čine auditorijum, nikad nije bio veći.

06.01.2020.

Ministar Bogdanović čestitao pravoslavni Božić

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku sveštenstvu, vjernicima i svim građanima koji slave najradosniji hrišćanski praznik Božić po julijanskom kalendaru. Božićni praznici, prije svega, prilika su da se podsjetimo važnosti zajedništva i razumijevanja, kao vrijednosti koje su u današnjem vremenu od naročitog značaja za crnogorsko društvo.

27.12.2019.

U Ministarstvu kulture predstavljena skulptura Dimitrija Popovića “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“

U Ministarstvu kulture predstavljena skulptura Dimitrija Popovića “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“

U Ministarstvu kulture večeras je predstavljena skulptura Dimitrija Popovića pod nazivom “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“. Time se i Crna Gora pridružila obilježavanju pet vjekova od smrti Leonarda da Vinčija, i to na kraju godine tokom koje je nizom programa obilježena 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije.

25.12.2019.

Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa “Kreativna Crna Gora” za 2019. godinu

Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa “Kreativna Crna Gora” za 2019. godinu

U Ministarstvu kulture je danas upriličeno potpisivanje Ugovora sa dobitnicima sredstava iz Konkursa za sufinansiranje projekata i proizvoda iz oblasti Kreativnih industrija - Kreativna Crna Gora: kultura, imidž, promocija. U svom obraćanju ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je stalni fokus Ministarstva na sektoru kreativnih industrija, kao ključnom ka uspostavljanju savremene kreativne zajednice koja djeluje u domenu inovativnog stvaralaštva:

24.12.2019.

Ministar Bogdanović čestitao Božić po gregorijanskom kalendaru: Sloga i uvažavanje osnova su savremene Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku nadbiskupu barskom i privremenom upravitelju Biskupije Kotor monsinjoru Roku Đonlešaju i svim vjernicima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru. Božić je, kako stoji u čestitki, vrijeme kada se “podsjećamo tolerancije i uvažavanja, kao temeljnih vrijednosti na kojima počiva savremeno crnogorsko društvo”.

23.12.2019.

Ministar Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Ministar Bogdanović odgovarao na poslanička pitanja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović odgovarao je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore na poslanička pitanja. Na poslaničko pitanje da li je preusmjeravanje sredstava sa računa institucija kulture na potrošačku jedinicu Ministarstvo kulture rezultiralo nemogućnošću realizacije nekih od planiranih projekata, ministar Bogdanović odgovorio je odrično.

23.12.2019.

Odluka o sufinansiranju projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja

Na osnovu čl. 77 i 88 Zakona o kulturi (“Sl. list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11, 40/11 i 38/12), a u vezi sa čl. 68 i 70, stav 1 pomenutog Zakona, u cilju podsticaja i podrške razvoju kulture sufinansiranjem projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja putem javnog konkursa i na osnovu prijedloga stručne komisije, Ministarstvo kulture je donijelo Odluku o sufinansiranju projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja.