Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

12.12.2018.

Glumac Stefan Kapičić posjetio Ministarstvo kulture

Glumac Stefan Kapičić posjetio Ministarstvo kulture Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa proslavljenim crnogorskim i holivudskim glumcem Stefanom Kapičićem. Sastanku su prisustvovali i koreanski producent TJ Chung i reditelj Milan Todorović, koji su predstavili ministru Bogdanoviću svoje viđenje buduće saradnje na filmskim projektima, ali i namjeru da promovišu Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju.

12.12.2018.

Odluka o sufinansiranju projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja

Ministarstvo kulture sufinansiraće 12 projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom Programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija” u 2018. godini u ukupnom iznosu 50.000,00€.

11.12.2018.

Sve jača kulturna saradnja između Crne Gore i Republike Turske

Sve jača kulturna saradnja između Crne Gore i Republike Turske

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Nj.E.Serhata Galipa. Prilikom posjete ministar Bogdanović je ocijenio veoma uspješnom saradnju koju su ostvarile Crna Gora i Republika Turska, na polju kulture, naglasivši potrebu za daljim unapređenjem tradicionalno dobrih odnosa dvije države.

10.12.2018.

Ministar Bogdanović govorio na IX Festivalu filma o ljudskim pravima

Ministar Bogdanović govorio na IX Festivalu filma o ljudskim pravima

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je večeras IX Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj 2018“. U okviru festivala, koji će trajati do 14. decembra, biće prikazivani filmovi u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, a uz podršku Vlade Crne Gore i Delegacije EU u Crnoj Gori.

08.12.2018.

Proglašen dobitnik nagrade Petar Lubarda za 2018.godinu

Likovna umjetnica, Milka Delibašić, dobitnica je državne nagrade „Petar Lubarda“ za 2018. godinu, za djelo pod nazivom „Statičnost unutar prolaznosti vremena“, iz 2017.godine. Odluku je donio Žiri, koji je radio u sastavu: predsjednik Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti i članovi: Filip Janković, likovni umjetnik, Svetlana Racanović, istoričarka umjetnosti, Jelena Tomašević, likovna umjetnica i Aldemar Ibrahimović, likovni umjetnik.

07.12.2018.

JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE PREDSTAVNIKA NEVLADINE ORGANIZACIJE U RADNOM TIJELU ZA IZRADU PREDLOGA ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA

Ovim zakonom će se u skladu sa Direktivom o izmjeni direktive o audio vizuelnim medijskim uslugama 2010/13/EU usvojenom u Evropskom parlamentu 02. oktobra 2018.godine, koju su članice EU i zemlje pristupnice dužne implementirati u svoje zakonodavstvo, dodatno urediti pitanje pružanja audio vizuelnih medijskih usluga u Crnoj Gori. Takođe, ovim zakonom u svrhu konzistentnosti i cjelovitosti seta medijskih zakona izvršiće se usaglašavanje sa rješenjima iz Zakona o medijima.

07.12.2018.

Ministar Bogdanović otvorio Salon arhitekture

Ministar Bogdanović otvorio Salon arhitekture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je sinoć Salon arhitekture u Podgorici. Otvarajući Salon ministar Bogdanović je istakao: “Jedan od načina kojima se danas prezentuju arhitektonske ideje i projekti, upravo su saloni arhitekture.

06.12.2018.

Bogdanović i Veber razgovarali o novim pravcima buduće saradnje

Bogdanović i Veber razgovarali o novim pravcima buduće saradnje

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj.E. Robert Veber, ambasador Republike Njemačke u Crnoj Gori, razgovarali su danas na Cetinju o saradnji u oblasti kulture između dvije države kao i mogućnostima za njeno dalje snaženje. Sagovornici su razgovarali o skorom potpisivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SR Njemačke o kulturnoj, naučnoj i prosvjetnoj saradnji koji je u postupku usaglašavanja, naglasivši značaj ovog dokumenta za koji su uvjereni da će dodatno pospješiti sve vidove kulturne saradnje.

06.12.2018.

Otvoreno Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ART EX-YU 2018

Otvoreno Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ART EX-YU 2018

Bijenale mladih umjetnica i umjetnika ART EX-YU 2018. otvoreno je u u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića i trajaće do 28.februara 2019.godine. Na otvaranju je govorila g eneralna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić.

05.12.2018.

Bogdanović i Ersoj: „Posvećeno radimo na jačanju odnosa naših zemalja“

Bogdanović i Ersoj: „Posvećeno radimo na jačanju odnosa naših zemalja“

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa ministrom kulture i turizma Republike Turske Mehmetom Nuri Ersojem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama, koje mogu doprinijeti daljem snaženju odnosa Crne Gore i Republike Turske, te nastavku dobre saradnje u svim oblastima. Saradnja Crne Gore i Republike Turske u oblasti kulture je na visokom nivou, ocijenjeno je na sastanku. Naši umjetnici i institucije su do sada sarađivali na nekliko zajedničkih projekata, a značajna je podrška koju Republika Turska pruža Crnoj Gori.