Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

05.12.2018.

U Kotoru se održava Regionalna radionica o Procjeni uticaja na baštinu

U Kotoru se održava Regionalna radionica o Procjeni uticaja na baštinu Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, u saradnji sa ICCROM-om i uz podršku Centra za svjetsku baštinu UNESCO, UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu iz Venecije i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, organizovala je Regionalnu radionicu o Procjeni uticaja na baštinu, koja se održava u Kotoru, od 03-06. decembra.

04.12.2018.

Odluka o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama na osnovu Javnog konkursa „Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene“

Na osnovu člana 32ž stav 1 Zakona o nevladinim organitacijama („Službeni list CG“, br. 39/11 i 37/17), a u vezi sa Javnim konkursom „Raznolikost izraza nezavisne kulturne scene“, objavljenim 30. aprila 2018.godine, u postupku odlučivanja o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018.godini u oblastima umjetnosti i kulture, Komisija Ministarstva kulture za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija (u daljem tekstu: Komisija), donosi ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PROJEKTE U OBLASTIMA UMJETNOSTI I KULTURE.

04.12.2018.

Ministar Bogdanović govorio na Trećoj svjetskoj konferenciji o turizmu i kulturi u Istanbulu

Ministar Bogdanović govorio na Trećoj svjetskoj konferenciji o turizmu i kulturi u Istanbulu

Delegacija predvođena ministrom kuture Aleksandrom Bogdanovićem, učestvuje na Trećoj svjetskoj konferenciji o turizmu i kulturi pod sloganom "Kultura i turizam: za dobro svih", koja se održava u Istanbulu od 3-5.decembra 2018.godine. Učešće na konferenciji je prilika za jačanje odnosa zemalja učesnica, razmjenu iskustava i prakse u oblasti turizma, kao i podsticaj na polju ekonomske saradnje. Ministarska sesija, na kojoj je govorio ministar Bogdanović, okupila je ministre turizma i kulture kako bi razmijenili primjere pozitivne prakse o politikama koje mogu biti umrežene u cilju dostizanja održivog razvoja...

30.11.2018.

Javni poziv za konsultovanje zainteresovane javnosti u početnoj fazi pripreme Zakona o elektronskim medijima

Ministarstvo kulture, u skladu s Programom rada Vlade Crne Gore za 2019. godinu, priprema Predlog zakona o elektronskim medijima. Tim povodom Ministarstvo kulture poziva zainteresovanu javnost: organe, organizacije, udruženja i pojedince da dostave inicijative, predloge, sugestije i komentare u vezi sa državnim nagradama.

29.11.2018.

Misija OEBS-a nastavlja da podržava rad Ministarstva kulture u izmjeni medijskih zakona

Misija OEBS-a nastavlja da podržava rad Ministarstva kulture u izmjeni medijskih zakona

Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastaviće da podržava napore koje Ministarstvo kulture ulaže u procesima izmjene svih zakona koji se tiču rada medija i ostaje na raspolaganju da ovom Vladinom resoru pruži svu neophodnu pomoć u ovom domenu, zaključeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Marise Daviet. Ministar Bogdanović i ambasadorka Daviet razgovarali su o procesima koji su u toku, a tiču se nacrta medijskih zakona.

28.11.2018.

Ministar Bogdanović otvorio simpozijum “Antička Budva”

Ministar Bogdanović otvorio simpozijum “Antička Budva”

Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum “Antička Budva” otvoren je danas u Modernoj galeriji u Starom gradu Budva. Javna usnova Muzeji i galerije simpozijum organizuje povodom dva značajna jubileja – 80 godina od otkrića antičkih nekropola i 15 godina od osnivanja Muzeja grada Budve. Otvarajući simpozijum ministar kulture Aleksandar Bogdanović istakao je da iako o antičkoj prošlosti Budve ne svjedoče neki monumentalni spomenici kulture, život ovog prostora u tom periodu otkriva nam se u obilju nalazišta i artefakata koji svjedoče o običajima i navikama običnih ljudi, što kao dio privatne istorije ovog prostora osvjetljava one zone ljudske egzistencije prema kojoj hroničari nisu pokazivali posebnu zainteresovanost.

28.11.2018.

Predstavljeni prvi proizvodi iz oblasti kreativnih industrija

Predstavljeni prvi proizvodi iz oblasti kreativnih industrija

Ministar Bogdanović je sublimirajući rad u protekle dvije godine naglasio da je, unapređujući normativni okvir u oblasti kulture, Ministarstvo od konstituisanja 41. Vlade Crne Gore postavilo snažne temelje za dinamičniji razvoj i afirmaciju kulture kao razvojne šanse naše države. S posebnom pažnjom su predstavljene aktivnosti na razvoju kreativnih industrija. Tim povodom ministar Bogdanović je naglasio da je ambicija da proizvod naših umjetnika učinimo vidljivijim i tržišno orjentisanijim, jer kreativne industrije mogu da budu snažan generator lokalnog ekonomskog razvoja, a naši umjetnici imaju snažan potencijal u ovoj oblasti.

28.11.2018.

Počinje saradnja sa Istorijskim arhivom Vatikana

Počinje saradnja sa Istorijskim arhivom Vatikana

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović susreo se juče na Cetinju sa direktorom Istorijskog arhiva Vatikana, prof. dr Johanom Iksom, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv Ministarstva kulture. Sagovornici su naglasili značaj dosadašnje komunikacije ostvarene u kontekstu projekata iz oblasti arhivistike i naučno-istorijskog istraživanja, kojima će crnogorskim istoričarima biti omogućen pristup građi Istorijskog arhiva Vatikana koja se odnosi na našu zemlju.

27.11.2018.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom. Prilikom susreta ministar Bogdanović je istakao da Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu saradnju i prijateljske odnose, potvrđenu kroz posjetu predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića poglavaru Rimokatoličke crkve u Vatikanu, papi Franju, kao i kroz posjetu državnog sekretara Svete Stolice kardinala Parolinija Crnoj Gori, realizovanu u junu ove godine. Naglasio je da je saradnja u oblasti kulturne posebno izražena kroz direktne kontakte sa predstavnicima Arhiva u Vatikanu, što je rezultiralo zvaničnom posjetom Dr Johana Ickxa Crnoj Gori.