Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

27.11.2018.

Izložba „Slike mojih prijatelja“ u Ministarstvu kulture

Izložba „Slike mojih prijatelja“ u Ministarstvu kulture Povodom 30 godina od osnivanja Galerije „Most“, prve privatne galerije u Crnoj Gori, čiji je vlasnik Branko Kovačević, 27. novembra (utorak) u 19.00 časova biće otvorena izložba „Slike mojih prijatelja“ u Ministarstvu kulture na Cetinju.

26.11.2018.

Ministar Bogdanović: „Vlada posvećeno pristupa rješavanju egzistencijalnih pitanja zaposlenih u kulturi“

Ministar Bogdanović: „Vlada posvećeno pristupa rješavanju  egzistencijalnih pitanja zaposlenih u kulturi“

Danas je u Ministarstvu kulture prezentovano idejno rješenje prvog stambenog objekta za zaposlene u kulture, koji ce biti sagradjen na Cetinju. Tim povodom govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Sindikata kulture Željko Kalezić. U svom obraćanju minista Bogdanović je istakao:„Dozvolite mi da izrazim zadovoljstvo povodom današnje prezentacije idejnog rješenja prvog objekta koji će biti sagrađen u cilju rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u oblasti kulture. Ovo je samo jedna od mnogih, važnih aktivnosti koja je realizovana tokom prethodne dvije godine rada aktuelnog saziva Vlade, a koja nedvosmisleno pokazuje odgovoran i posvećen odnos Vlade Crne Gore prema zaposlenima u ovoj oblasti djelovanja.

25.11.2018.

Kulturu sačuvati od dnevne politike

Kulturu sačuvati od dnevne politike

Kulturu u Crnoj Gori bi trebalo sačuvati od sve češće zloupotrebe i nasrtaja u kontekstima dnevne politike i nerijetko malicioznih istupa pojedinaca i grupa. Ona se mora tretirati kao kolektivno dobro, dakle nešto što pripada svima nama, poruka je ministra kulture Aleksandra Bogdanovića.

23.11.2018.

Ministar Bogdanović govorio na sastanku ministara kulture Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

Ministar Bogdanović govorio na sastanku ministara kulture Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvovao je danas u Beogradu na sastanku ministara kulture država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), u kojoj Crna Gora učestvuje kao partner za međusektorski dijalog. Sastanak ministara kulture država članica BSEC-a otvorio je Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević, a održan je pod pokroviteljstvom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao domaćina događaja. Sastanak je bio posvećen kulturnoj saradnji, zaštiti i očuvanji kulturne baštine, kao i kulturnoj diplomatiji kao sredstvu za uspostavljanje stabilnosti u regionu.

19.11.2018.

Petrica Duletić kuratorka crnogorskog predstavljanja na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji

Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti biće kuratorka crnogorskog predstavljanja na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, prema dogovoru Ministarstva kulture i Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Petrica Duletić je rođena 1958. u Titogradu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu (grupa - istorija umjetnosti). Zaposlena je kao rukovodilac Moderne galerije u JU Muzeji i galerije Podgorice. Zvanje muzejskog savjetnika stekla je 2006.godine.

16.11.2018.

Ministar Bogdanović u Baru: Sanirati Palatu u Starom Baru i uspostaviti Kreativni hab

Ministar Bogdanović u Baru: Sanirati Palatu u Starom Baru i uspostaviti Kreativni hab

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas u Baru sa predsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem i njegovim saradnicima. Na sastanku je ocijenjeno da sa aspekta kulture i njenog razvoja, Bar ima posebno mjesto na crnogorskoj kulturnoj sceni, bilo da se govori o kulturnom nasljeđu, ili o savremenim aspektima kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Kako je istakao ministar Bogdanović, razvoj kulture u Baru i valorizacija svih njegovih kulturnih potencijala, veoma važno pitanje za Ministarstvo kulture i Opštinu.

16.11.2018.

U Starom Baru obilježen završetak radova na sanaciji crkve Svete Katarine

U Starom Baru obilježen završetak radova na sanaciji crkve Svete Katarine

Danas je u Starom Baru obilježen završetak radova na sanaciji crkve Svete Katarine, koja je zbog svojih izuzetnih kulturnih vrijednosti zakonom zastićena i ima status kulturnog dobra od 1957. godine. Na svečanosti su govorili: ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i arheolog Mladen Zagarčanin.

16.11.2018.

Održana komemoracija povodom smrti novinara i publiciste Bora Krivokapića

Održana komemoracija povodom smrti novinara i publiciste Bora Krivokapića

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je danas na komemoraciji povodom smrti istaknutog jugoslovenskog novinara i publiciste Bora Krivokapića...

16.11.2018.

KOMISIJA ZA POLAGANJE STRUČNOG ISPITA ZA OBAVLJANJE KONZERVATORSKE, MUZEJSKE, BIBLIOTEČKE I ARHIVSKE DJELATNOSTI

Polaganje stručnog ispita za stručna zvanja za vršenje poslova bibliotečke, konzervatorske, muzejske, i arhivske djelatnosti, organizovano je 25. i 26. oktobra 2018. godine.

15.11.2018.

U Podgorici održan Info dan programa Kreativna Evropa

U Podgorici održan Info dan programa Kreativna Evropa

Ministarstvo kulture i Desk za Kreativnu Evropu organizovali su juče u EU Info centru u Podgorici Info dan posvećen programu Kreativna Evropa. Na događaju su predstavljeni osnovni ciljevi i prioriteti programa i konkursi koji će biti objavljeni do kraja trajanja aktuelne finansijske perspektive (2014-2020).