Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

21.09.2018.

Promocija EU programa i projekata u Ministarstvu kulture

Promocija EU programa i projekata u Ministarstvu kulture Ministarstvo kulture u ponedjeljak, 24. septembra organizuje događaj posvećen programima i projektima Evropske unije. Na događaju će biti predstavljeni: · IPA projekat MONET čiji je Ministarstvo kulture vodeći partner u okviru prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluge;

21.09.2018.

Ministar Bogdanović otvorio Dane evropske baštine

Ministar Bogdanović otvorio Dane evropske baštine

Izložbom „140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore“ i naučnom konferencijom „Kulturna baština Crne Gore“, koje su organizovane na Univerzitetu Crne Gore zvanično su otvoreni Dani evropske baštine 2018. godine. Otvarajući Dane evropske baštine ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao: “Tema ovogodišnje manifestacije “Umjetnost dijeljenja” upućuje upravo na uključivanje svih segmenata društva u principe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, te prenošenje znanja i iskustava koja bi doprinijela da se nasljeđe učini dostupnim i interesantnim svim generacijama. U tom cilju, ovogodišnjim konceptom “Dana evropske baštine” u Crnoj Gori fokusirane su autentične vrijednosti našeg materijalnog i nematerijalnog nasljeđa, kao i osobensoti crnogorskog prirodnog ambijenta.”

19.09.2018.

Počinju Dani evropske baštine 2018.

Počinju Dani evropske baštine 2018.

Ministarstvo kulture se i ove godine pridružuje mafifestaciji Dani evropske baštine, koja je pokrenuta na inicijativu Savjeta Evrope i Evropske komisije. Kao jedan od ključnih događaja u okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine 2018., ovogodišnje izdanje Dana evropske baštine organizuje se pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“.

18.09.2018.

Budva: Otvoreno međunarodno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta

Budva: Otvoreno međunarodno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta

Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom prati stanje podvodne kulturne baštine, prepoznaje njene potencijale i finansijski podržava istraživanja našeg podmorja i usavršavanje stručnjaka – poručili su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović i generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić sa Međunarodnog stručnog savjetovanja o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca koje je otvoreno u Budvi...

17.09.2018.

Ministar Bogdanović otvorio umjetničko-modni projekat “Eros, krv i svetost”

Ministar Bogdanović otvorio umjetničko-modni projekat “Eros, krv i svetost”

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je večeras u Biljardi na otvaranju umjetničko-modnog projekta “Eros, krv i svetost”, čiji su autori Dimitrije Popović i Anatsazija Miranović. U svom obraćanju ministar Bogdanović je istakao: "Dimitrije Popović značajnim je djelom svog opusa pokazao posebnu zainteresovanost za sve one intervencije ženskog principa u kojima su upravo krv i eros remetili često isuviše naglašenu transcedentnost velikih priča, čineći da se pojam svetosti razlije u sam život.

13.09.2018.

Film „Iskra“ crnogorski kandidat za nagradu Oskar u 2018. godini

Dugometražni igrani film „Iskra“, prema scenariju Ane Vujadinović i Gojka Berkuljana, u režiji Gojka Berkuljana, crnogorski je kandidat za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018. godini. Selekciona komisija radila je u sastavu: Stevan Koprivica, dramski pisac, predsjednik i članovi: Nikola Vukčević, Željko Sošić i Ivan Marinović, reditelji, Žaklina Oštir, glumica, Jelena Mišeljić, producentkinja i Stefan Bošković, dramaturg.

13.09.2018.

Ministar Bogdanović posjetio istaknutog crnogorskog umjetnika Voja Stanića

Ministar Bogdanović posjetio istaknutog crnogorskog umjetnika Voja Stanića

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je u Herceg Novom istaknutog crnogorskog slikara i vajara Voja Stanića, koji je nedavno proslavio 94.rođendan. Tom prilikom ministar Bogdanović je istakao da ima posebnu čast i zadovoljstvo da razgovara sa umjetnikom koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji crnogorske, evropske ali i svjetske likovne umjetnost.

12.09.2018.

Ministarstvo kulture podržava projekte od značaja za razvoj kulture u Herceg Novom

Ministarstvo kulture podržava projekte od značaja za razvoj kulture u Herceg Novom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa saradnicima boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi i tom prilikom razgovarao sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem. Sagovornici su ocijenili da između Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi postoji dobra saradnja, ali i da prepoznaju prostor za njeno dalje unapređenje i dinamiziranje...

12.09.2018.

Otvorena izložba Cvetke Hojnik u Ministarstvu kulture na Cetinju

Otvorena izložba Cvetke Hojnik u Ministarstvu kulture na Cetinju

Izložba likovnih radova slovenačke umjetnice Cvetke Hojnik, otvorena je u Ministarstvu kulture na Cetinju. Na otvaranju je govorio Petar Kovačević, savjetnik za likovnu umjetnost u Ministarstvu kulture, koje je naglasio je da se radi o djelima koja su lišena deskriptivnosti, i koja suptilnim istraživačkim postupkom problematizuju energiju promjene. Istakao je i da geometrija potrage po toposima zagonetnosti ljudske duše na Cetinju nalazi prirodnu pozornicu.

11.09.2018.

Održana TAIEX radionica o restauraciji, konzervaciji i digitalizaciji audio-vizuelnog materijala

Održana TAIEX radionica o restauraciji, konzervaciji i digitalizaciji audio-vizuelnog materijala

U organizaciji Crnogorske kinoteke i Evropske komisije 6. i 7. septembra u Podgorici je održana TAIEX radionica o restauraciji, konzervaciji i digitalizaciji audio-vizuelnog materijala. Cilj radionice je sveobuhvatan pregled praksi zemalja članica Evropske Unije u procesu digitalizacije i restauracije filmova, kao i distribucije filmske kulturne baštine u EU. Na radionici su održana predavanja i prezentacije vodićih eksperata iz oblasti - Edit Sep Dalas (Edith Sepp Dallas) direktorke Filmskog instituta Estonije, Mika Kutija (Mikko Kuutti) zamjenika direktora Nacionalnog audio-vizuelnog instituta Finske i generalnog sekretara Evropske asocijacije kinoteka, i Tomasa Kristiansena (Thomas Christiansen) kuratora Filmskog instituta Danske i član Izvršnog odbora Evropske asocijacije kinoteka. Iz Crnogorske kinoteke na radionici su govorili: rukovodilac Arhiva Nemanja Bečanović, producentkinja Aleksandra Cerović i direktor Andro Martinović.