Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

13.11.2018.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se na Cetinju sa delegacijom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se na Cetinju sa delegacijom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i  zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se na Cetinju sa delegacijom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Sastanku je prisustvovao i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Liu Jin. Ministar Bogdanović je naveo da Crna Gora i NR Kina imaju jako uspješnu saradnju u oblasti kulture, te da zajednički realizuju aktivnosti u okviru Izvršnog programa saradnje u oblasti kulture za period 2017-2020 između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Huangdžou deklaracije o kulturnoj saradnji koja je potpisana 2017. godine. U kontekstu pospješivanja budućih zajedničkih projekata, naglašeno je da treba podsticati direktnu saradnju između institucija kulture dvije zemlje, posebno u dijelu unaprijeđenja kadrovskih kapaciteta u oblasti kulturne baštine.

13.11.2018.

Info dan Programa Kreativna Evropa u Podgorici

Info dan Programa Kreativna Evropa u Podgorici

Ministarstvo kulture i Desk za Kreativnu Evropu organizuju Info dan programa Kreativna Evropa, koji će biti održan u EU Info centru u Podgorici, u srijedu, 14. novembra sa početkom u 11 časova. Na događaju će biti predstavljeni osnovni ciljevi programa Kreativna Evropa, sa posebnim fokusom na konkurs za evropske projekte saradnje za 2019. godinu, koji je trenutno u toku. Konkurs koji je otvoren do 11. decembra 2018. godine je namijenjen institucijama i organizacijama koje se bave kulturnom i kreativnom djelatnošću.

12.11.2018.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je telegram saučešća porodici crnogorskog i jugoslovenskog novinara i publiciste Bora Krivokapića

„Povodom smrti gospodina Bora Krivokapića, istaknute figure našeg i jugoslovenskog novinarstva, u ime Ministarstva kulture Crne Gore i u svoje lično ime, upućujem vam najiskrenije saučešće. Odlaskom Bora Krivokapića, naše novinarstvo i publicistika, ali i cjelokupna intelektualna scena Crne Gore i regiona, izgubili su jednog od najupečatljivijih predstavnika onog novinarskog žanra koji pored profesionalizma podrazumijeva erudiciju i stilsku inventivnost. Posebno ćemo pamtiti Borovo zalaganje za reafirmaciju crnogorskih identitetskih pitanja i povratak crnogorske državnosti, čemu nije davao dopirinos samo svojim tekstovima već i javnim nastupima, u kojima nikada nije bilo pojednostavljenih impresija ali jeste jakih argumenata.

10.11.2018.

Značajno unaprijediti ekspertizu stručnjaka u oblasti zaštite kulturne baštine

Značajno unaprijediti  ekspertizu stručnjaka u oblasti zaštite kulturne baštine

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, susreo se danas na Cetinju sa predsjednikom ICOMOS-a, Toshiyuki Kono i predsjednicom Nacionalnog komiteta ICOMOS Austrije, Caroline Jäger-Klein. Tema sastanka bilo je unapređenje saradnje u oblasti očuvanja kulturnog nasljeđa. Ocijenjeno je da Crna Gora posjeduje izuzetno bogatstvo kulturnih slojeva, o čemu svjedoči činjenica da već ima 4 upisa na Listu svjetske baštine UNESCO. Sagovornici su istakli i značaj unapređenja ekspertize stručnjaka koji djeluju u oblasti zaštite kulturne baštine.

09.11.2018.

Ministar Bogdanović obišao završne radove na zgradi Muzičkog centra, Crnogorske kinoteke i Filmskog centra: Potrebno dodatno intenzivirati dinamiku radova

Ministar Bogdanović obišao završne radove na zgradi Muzičkog centra, Crnogorske kinoteke i Filmskog centra: Potrebno dodatno intenzivirati dinamiku radova

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je, u sklopu posjete Glavnom gradu Podgorici, sa saradnicima obišao završne radove na objektu u kome je planirano useljenje triju crnogorskih institucija iz sfere kulture, i to: Muzičkog centra, Filmskog centra i Crnogorske kinoteke. Ministar Bogdanović je izrazio svoje zadovoljstvo onim što je učinjeno u proteklim mjesecima, kao i prostornim resursima koji će zadovoljite ne samo evropske standarde i potrebe već i očekivanja pomenutim ustanova kulture.

09.11.2018.

Dogovoren početak aktivnosti na izgradnji Muzeja savremene umjetnosti

Dogovoren početak aktivnosti na izgradnji Muzeja savremene umjetnosti

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Glavnom gradu Podgorica, gdje je razgovarao sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem i njegovim saradnicima. Na sastanku je konstatovana dobra saradnja Ministarstva kulture i Glavnog grada u oblasti kulture i istaknut značaj i važna uloga Glavnog grada u realizaciji politika u kulturi, kako u dijelu kulturno-umjetničkog stvaralaštva, tako i u dijelu kulturne baštine. Takođe je prepoznata potreba za još konkretnijim i dinamičnijim djelovanjem u pravcu realizacije projekata koji doprinose afirmaciji kulture Crne Gore.

08.11.2018.

Intervju ministra Bogdanović za CdM: Iznenadio me zahtjev Bošnjaka o Njegošu, državu moramo poštovati, bez obzira na sva neslaganja

Intervju ministra Bogdanović za CdM: Iznenadio me zahtjev Bošnjaka o Njegošu, državu moramo poštovati, bez obzira na sva neslaganja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ističe da smo danas često svjedoci pretjeranog političkog uticaja na kulturu, što za posljedicu ima ono prekoračenje koje zovemo dnevno-političkim zloupotrebama kulture. U intervjuu za CdM Bogdanović kaže da je javnost kroz negativnu kampanju pojednih medija o Zakonu o državnim simbolima zloupotrijebljena, jer joj nije do kraja objašnjeno da ovaj Zakon nije donijet da bi se uveo bilo koji vid represije, već da bi bile spriječene sve one aktivnosti koje se odnose na nepoštovanje nacionalnih simbola, koje su se mogli vidjeti u pojedinim situacijama. Naglašava i da je bio iznenađen zahtjevom bošnjačke dijaspore da se ukine Njegoševa nagrada, i smatra to neprihvatljivim.

06.11.2018.

Ministar Bogdanović otvorio izložbu posvećenu Svetom Petru Cetinjskom

Ministar Bogdanović otvorio izložbu posvećenu Svetom Petru Cetinjskom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je u Galeriji 42 stepena na Cetinju izložbu radova pristiglih na konkurs za izradu umjetničkog djela inspirisanog likom i zaostavštinom Svetog Petra Cetinjskog. Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: "Velike nacionalne prekretničare dijelimo na one koji su to činili vladarskim, ratničkim ili revolucionarnim umijećem i na one koji su napredak svojim narodima donosili svojim duhovnim i intelektualnim genijem. U ličnosti Svetog Petra Cetinjskog sažeti su svi ovi kvaliteti, jer je on na Martinićima i Krusima, jednako kao i u Poslanicama, pokazao šta je pravi odgovor na konkretne izazove vremena, čiju je kompleksnost i fatalnost jedino on u potpunosti prepoznavao. I mačem, i krstom i perom, a prije svega svojom pojavom, mudrošću i riječju, ukazao se Crnogorcima već za života kao neko predodređen za veliku misiju u svom narodu. Ta harizma i sve njegove konkretne zasluge, učiniće da ovaj duhovni i svetovni vladar bude proglašen za sveca."

06.11.2018.

Počela istraživanja tvrđava Goražde i Kosmač

Počela istraživanja tvrđava Goražde i Kosmač

Arheološki institut Austrije u saradnji sa Ministarstvom kulture je, u periodu od 22.oktobra do 3.novembra, sproveo projekat istraživanja Austro-ugarskih fortifikacija u Crnoj Gori. Stručni tim od šest eksperata, kojim je koordinirala dr.-ing.mag.Lili Zabrana, sproveo je dvonedjeljno istraživanje tvrđava Goražde i Kosmač, koje su odabrane za detaljnu procjenu i izradu osnovne dokumentacije. Budući da dalja upotreba zahtijeva detaljna istraživanja građevina, sprovedeni projekat se fokusirao na formiranje dokumentacije i procjenu štete za dalje planiranje.

03.11.2018.

Ministar Bogdanović govorio na promociji Priručnika crnogorskog jezika na turskom

Ministar Bogdanović govorio na promociji Priručnika crnogorskog jezika na turskom

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je na promociji Priručnika crnogorskog jezika na turskom, namijenjenog pojedincima sa Turskog govornog područja, koji borave u Crnoj Gori, kako bi se lakše i jednostavnije upoznali sa crnogorskim jezikom i govorom. Na promociji su o knjizi govorili i autori Priručnika Samir Adžović i Aylin Galip.