Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

18.03.2019.

Bogdanović-Vuković: Inovativnim projektima do jačanje kulturne ponude Glavnog grada

Bogdanović-Vuković: Inovativnim projektima do jačanje kulturne ponude Glavnog grada Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem. Na radnom sastanku, bilo je riječi o planiranim projektima iz oblasti kulture koji su zasnovani na principima dinamičnije afirmacije kulturno umjetničkog stvaralaštva i valorizacije kulturne baštine na teritoriji Glavnog grada.

15.03.2019.

Objavljen konkurs festivala „Ratkovićeve večeri poezije“

„Ratkovićeve večeri poezije“ , festival od posebog značaja za kulturu Crne Gore, objavio je konkurs za dodjelu nagrada „Risto Ratković“ i „Ratkovićeve večeri poezije“. Nagrada „Risto Ratković“ dodjeljuje se autoru za samostalnu zbirku poezije prvi put objavljenu tokom prošle i ove godine, odnosno 2018. i 2019. Prijedloge za ovu regionalnu književnu nagradu mogu dostavljati: izdavačke kuće i druge organizacije, pojedinci i autori iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

14.03.2019.

Održana Komemorativna sjednica povodom smrti Uroša Toškovića

Održana Komemorativna sjednica povodom smrti Uroša Toškovića

Povodom smrti istaknutog crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića danas je održana Komemorativna sjednica u Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore. Na Komemorativnoj sjednici je govorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je u svom obraćanju istakao: " Uroš Tošković je nosio ono najteže i ujedno najautentičnije što se iz karaktera njegovog rodnog tla moglo ponijeti, a to je istrajnost da se ostane svoj...

14.03.2019.

Nastavlja se realizacija IPA projekta MONET

Nastavlja se realizacija IPA projekta MONET

Treći sastanak IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums održan je 12. marta 2019. godine u Tirani, u organizaciji Nacionalne galerije umjetnosti, Ministarstva kulture Republike Albanije i Ministarstva kulture Crne Gore kao glavnog partnera, uz prisustvo predstavnika svih projektnih partnera. Projektni partneri su razgovarali o temama relevantnim za implementaciju projekta, posebno o postignutim rezultatima, trenutnim aktivnostima i finansijskim i izvještajnim procedurama. Poseban akcenat je bio na temama vezanim za stvaranje mreže muzeja i web platforme, što proističe iz Memoranduma o razumijevanju za osnivanje Mreže muzeja, koji je potpisan na prethodnom sastanku u Polinjanu a Mare prošle godine. U sljedećih nekoliko mjeseci, biće kreirana baza podataka lokalnih muzeja koji će biti dio platforme u okviru Mreže muzeja, onlajn alatke za kreiranje zajedničke kulturne ponude uključenih institucija.

13.03.2019.

Potpisani ugovori za realizaciju programa i projekata zaštite i očuvanja kulturnih dobara za koje je opredijeljeno 1.132.000,00 €

Potpisani ugovori za realizaciju programa i projekata zaštite i očuvanja kulturnih dobara za koje je opredijeljeno 1.132.000,00 €

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović potpisao je ugovore o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu. Navedenim Programom obuhvaćeno je 85 projekata i programa i izdvojena sredstva u iznosu od 1.132.000,00 € Ugovori su potpisani sa 33 realizatora iz reda nacionalnih i opštinskih javnih ustanova, samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine i organa lokalne samouprave.

13.03.2019.

Komemorativna sjednica povodom smrti istaknutog crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića

Povodom smrti istaknutog crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića, komemorativna sjednica biće održana u četvrtak 14. marta 2019. godine, u 10 sati, u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (Podgorica).

12.03.2019.

Bogdanović-Fijalka: Razgovarano o saradnji Crne Gore i Ukrajine u oblasti kulture

Bogdanović-Fijalka: Razgovarano o saradnji Crne Gore i Ukrajine u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je na Cetinju sa otpravnicom poslova u ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, Natalijom Fijalkom Na sastanku je bilo riječi o realizovanim kulturnim projektima između dvije zemlje, koji su zasnovani na Sporazumu između Vlade Crne Gore i kabineta Ministara Ukrajine o saradnji u oblasti kulture koji je stupio na snagu 2013. godine.

12.03.2019.

Sjutra potpisivanje ugovora o realizaciji projekata iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu

Sjutra, 13. marta 2019. godine u 11 sati, u Ministarstvu kulture, na Cetinju, ministar kulture Aleksandar Bogdanović potpisaće ugovore o finansiranju 33 projekta iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu...

12.03.2019.

Obavještenje kanidatima/kandidatkinjama za polaganje stručnog ispita

U odnosu na rješenja o odobravanju polaganja stručnog ispita, obavještavamo vas sljedeće: • Polaganje opšteg dijela Programa održaće se 25.03.2019. godine, u zgradi Ministarstva kulture, ulica Njegoševa, Cetinje, sa početkom u 9 časova. • Polaganje posebnog dijela Programa održaće se 26.03.2019. godine, u zgradi Ministarstva kulture, ulica Njegoševa, Cetinje, sa početkom u 9 časova.

11.03.2019.

Telegram ministra kulture Aleksandra Bogdanovića povodom smrti Sebastina Tusa

Povodom tragične smrti Sebastiana Tusa, predsjednika Međunarodne akademije podvodne tehnike i nauke, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je ministru za kulturnu baštinu i kulturne aktivnosti Republike Italije Albertu Bonisoliju i Ambasadi Republike Italije u Crnoj Gori telegram saučešća u kojem se navodi: