Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

05.12.2019.

Rast budžeta za kulturu:Sredstva za 10 odsto veća nego ove godine, institucijama kulture 1,2 miliona eura više

Rast budžeta za kulturu:Sredstva za 10 odsto veća nego ove godine, institucijama kulture 1,2 miliona eura više Vlada Crne Gore će sljedeće godine za kulturu izdvojiti 10 odsto više sredstava u odnosu na tekuću, dok će podrška institucijama kulture biti veća za 1,2 miliona eura u odnosu na 2019, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na današnjoj sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport u Skupštini Crne Gore.

05.12.2019.

K O N K U R S za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2020. godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2020. godini Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2020. godini realizaciju programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajednička i cjelovita prezentacija crnogorske kulture na referentnim međunarodnim manifestacijama i festivalima.

05.12.2019.

K O N K U R S za realizaciju programa “Razvoj kulture na sjeveru” u 2020. godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za realizaciju programa “Razvoj kulture na sjeveru” u 2020. godini Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2020. godini, u okviru programa “Razvoj kulture na sjeveru”:

05.12.2019.

K O N K U R S za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2020. godini

Ministarstvo kulture Crne Gore, u skladu sa čl. 68 i čl. 70 st. 1 Zakona o kulturi („Sl.list Crne Gore“, br. 49/08, 16/11 i 38/12) objavljuje K O N K U R S za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2020. godini Ministarstvo kulture sufinansiraće u 2020. godini nove projekte i programe iz sljedećih oblasti:

04.12.2019.

Održana radionica na temu sprovođenja revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije

Održana radionica na temu sprovođenja revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije

Radionica na temu Revizija muzejskog materijala i muzejske dokumentacije – primjena propisa održana je 3. decembra, u organizaciji Ministarstva kulture, na Cetinju. Ministarstvo kulture je u okviru svojih nadležnosti na sprovođenju propisa iz oblasti kulturne baštine organizovalo radionicu sa ciljem da se na osnovu istraživačkih nalaza i propisanog postupka revizije dođe do relevantnih podataka o broju i stanju muzejskih predmeta i muzejske dokumentacije, sa posebnim akcentom na muzejske predmete sa statusom kulturno dobro.

03.12.2019.

Počeo Podgorica Film Festival: Smotra koja podstiče međunarodnu kulturnu saradnju

Počeo Podgorica Film Festival: Smotra koja podstiče međunarodnu kulturnu saradnju

U Crnogorskom narodnom pozorištu večeras je otvoreno četvrto izdanje Podgorica film festivala. Smotra koju, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a uz podršku Ministarstva kulture, organizuje NVU “Podgorica film festival” ove će godine trajati do osmog decembra i za to vrijeme biće ukupno prikazano 27 ostvarenja.

03.12.2019.

Obavještenje : Tender za rekonstrukciju Zgrade Zatvora u Starom gradu Kotoru za potrebe kreativnog haba sa rezidencijama

Ministarstvo kulture raspisuje tender za izvođenje radova na restauraciji Zgrade Zatvora u Kotoru, a u okviru realizacije IPA projekta 3C “Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija – 3C, broj 354/ poziv za tematske projekte”, finansiranog kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

03.12.2019.

K O N K U R S za najbolji istraživački prilog objavljen u medijima u 2019. godini na temu „Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori“

Pravo učešća na konkursu na temu „Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori“ imaju novinari/ke medija registrovanih u Crnoj Gori. Na konkurs se prijavljuju radovi (štampani tekstovi, radio ili TV emisije, tekstovi na portalima) koji unapređuju opštu informisanost građana/ki o socijalnoj integraciji Roma u Crnoj Gori a štampani su ili emitovani u medijima u periodu od 1. januara do 20. decembra 2019. godine.

29.11.2019.

Uručena nagrada “Dialogos”: Kredibilna istraživanja medija od značaja za čitav region

Uručena nagrada “Dialogos”: Kredibilna istraživanja medija od značaja za čitav region

U Podgorici je večeras, u organizaciji međunarodnog naučnog časopisa „Medijski dijalozi“, upriličena dodjela godišnje nagrade „Dialogos“. Ovogodišnji dobitnici pomenutog priznanja su prof. dr Mirko Miletić i prof. dr Marko M. Đorđević, autori knjige „Od znaka do hiperteksta“. Sa druge strane, Specijalna plaketa ove je godine pripala Ministarstvu kulture i to – kako je navedeno u obrazloženju – za dosadašnju podršku nagradi „Dialogos“ i afirmaciju medijske pismenosti.

29.11.2019.

Bogdanović-Blanko: Kinematografija i vizuelne umjetnosti od posebnog značaja za saradnju u oblasti kulture

Bogdanović-Blanko: Kinematografija i vizuelne umjetnosti od posebnog značaja za saradnju u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas s ambasadorom Meksika u Crnoj Gori Markom Antonijem Garsijom Blankom. Govoreći o potencijalnom partnerstvu dvije države u oblasti kulture, ministar Bogdanović kazao je kako prostor za saradnju postoji, i da bi u tom kontekstu trebalo inicirati potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture u cilju uspostavljanja regulatornog mehanizma za razmjenu programa u svim segmentima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija. Naglašeno je da će u narednom periodu biti učinjeni dodatni napori za povezivanje institucija u oblasti kinematografije, muzike, plesa i vizuelnih umjetnosti, kao potencijalnih oblasti od obostarnog interesa.